Austrijske Alpe i vrhovi iznad 2000 m n.v.

listopad, 2023.

Zirbitzkogel 2396m-Scharfes Eck 2337m-Kreiskogel 2306m

2396 m n.v.
21.13 km
05:50 h

Ovo je bio još jedan izlet s planinarskim društvom. AnaŠ i ja rezervirale smo ga mjesec dana unaprijed i skoro ostale bez svojih mjesta u autobusu. Na sreću se logistika ipak dobro odigrala i u subotu u 6h smo bile na putu za još jedan vrh u Austriji. Malo nam se teže poklopiti s vikendima da nam objema odgovaraju, ali kad uspijemo onda nam je pravi gušt planinariti zajedno. Iako od Zagreba do Austrije uvijek ima oko 3-4h vožnje, nama vrijeme brzo prođe. Svaka priča o svojim idejama i željama, pa tako AnaŠ priča o svojim SmARTmug šalicama i radionicama, a ja ovom blogu i nekim sljedećim, malo značajnijim vrhovima.

SEETALER ALPE

Pokret je bio u 6h, a u Austriju smo s dvije pauze stigli oko 11h. Ne sjećam se sati na društvenim planinarenjima jer se jednostavno opustim i ne brinem. Početna točka kretala je na od otprilike 1250 m n.v. što znači da nas je čekalo još minimalno 1100 m. Prije dolaska autobusa na početnu točku kratko je padala kiša. Bilo je tmurno iako je bilo najavljeno (polu)sunčano vrijeme. Ipak, kiša je stala i sunce se pokazalo tako da smo imali dobro vrijeme. Na planini se brzo vrijeme mijenja, a nama taj dan na bolje. Zirbitzkogel je najviši vrh Seetaler Alpa s visinom od 2396 m n.v. U njegovoj blizini nalaze se još dva vrha, a to su Scharfes Eck 2337 m n.v. i Kreiskogel 2306 m n.v. Samo par minuta od vrha Zirbitzkogela smještena je planinarska kuća na 2376 m n.v. poznata kao Helmut-Erd-Schutzhaus s 20 ležajeva.

MOUNTAIN AUTUMN VIBES

Najprije sam nosila 3 sloja odjeće, ali smo ubrzo stali i raskomotili se, prije izbijanja znoja. Staza ima konstantan nagib i možda s kraćim ravnijim dionicama. Cijelim putem pratile su nas jesenske boje i crnogorične šume. Stigli smo do manjeg potoka koji je bio okružen borovnicama. Trava je već bila žuta, prizemno rašće crveno, a borovnice sitne i duboko tamnoplave. Neki su se ih fino najeli. Svatko je držao svoj tempo, dobra smo ekipa pa stižemo do prvog jezera Lindersee gdje radimo pauzu. Ovdje se društvo ujedno i podijelilo u dvije grupe jer je jedna tura bila kraća, druga pak duža i kružna. Nakon jezera kreće pravi uspon. Strmi i dugi uspon po nezgodnom terenu gdje glavu podigneš samo u trenucima kad hvataš malo više zraka. Nije mi smetao uspon već mi je bilo drago da se moram potruditi. Kako AnaŠ često kaže: „realno, koji vrh je iznad 2000 m lagan?“. Odmah ti sve postane lakše i jednostavnije.

HITRO!

Nakon uspona najprije vidim planinarsku kuću, ali prvo više volim posjetiti vrh pa lagano sjest u dom i naručit pivicu. Vrh Zirbitzkogel je označen velikim križem s natpisom na njemačkom jeziku. Brzo smo okinuli nekoliko fotki prije no što se ljudi skupe. Svatko voli imati samostalnu fotku s vrha. Pričekala sam AnuŠ da se zajedno nagledamo planina. Na toj visini nema vegetacije, već samo žuto kamenje pa nas je okolina podsjećala na pustinju. Još nekoliko fotki pa idemo sjest kratko u dom. I tek što smo sjele vodič već dovikuje da krećemo za 5-10 min. jer nas čekaju još dva vrha. Brzo smo nešto pojele, ali smo polako upijale okolinu. Drago nam je da smo ovdje. Dio ekipe se vraća istim putem, a dio produžuje napraviti kružnu turu. AnaŠ kreće dalje prije mene, ja kasnim, ali znam da se mogu požuriti za njima. Nismo se puno mimoišle jer smo se već na sljedećem vrhu srele, na vrhu Scharfes Eck 2337 m n.v. Čovjek nebi ni skužio da je to neki vrh, ali je naznačen na tabli. Vjetar nas stalno šiba i sunce nas na trenutke grije.

Kako hodamo prema trećem vrhu gledamo unazad planinarsku kuću, a prema dolje još planinarskih jezera. Vidimo i preko puta Kreiskogel na kojeg se moramo uspeti. Dio ekipe nije prehappy jer je sam Zirbitzkogel bio zahtjevan, ali svi nastavljamo dalje. Do Kreiskogela vodi stjenoviti put gdje se povremeno koristimo rukama. Ništa teško, ali koncentrirano. Kreiskogel je također označen metalnim križem i stupom. Ovdje radimo zadnju pauzu jer se moramo požuriti prije mraka. Put do dolje je kamenit i nespretan, ali zabavan. Zadnji dio smo hodali po cesti i mraku. Stiže zima i dani su nam sve kraći što znači da se moramo pripitomiti na mrak.

Ukupno smo prehodali oko 22 km i ispenjali 1370 m u gotovo 9 h. Tura je bila zahtjevna, ali je bilo super. Sljedeći austrijski vrh neka bude pod snijegom.

Brooks

Ukupna duljina: 21940 m
Max elevacija: 2393 m
Min elevacija: 1232 m
Ukupan uspon: 1525 m
Ukupan spust: -1531 m
Download file: Zirbitzkogel.gpx

Detalje staze pronađi na:

Vodi me do početne točke:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Evo jedne lagane staze za sve one koji žele puno hodati, biti u prirodi i posjetiti Sloveniju u jednom danu. Rogla je naselje i planinarski vrh, a osobito popularna zimi radi skijanja. Naše planinarsko društvo odlučilo se u zimskim mjesecima uputiti na Roglu, ali ne radi skijanja, već radi planinarenja.
Zadnja prognoza predviđala je snježne pahulje u noći sa subote na nedjelju. Nedjelja je trebala biti vrlo sunčana, ali i vrlo hladna, s temperaturom zraka od -6 do -8 C. Vjetar se također ugurao u cijelu prognozu. Na Snježniku sam bila nekad u toplijim mjesecima, ali baš sam ga htjela posjetiti pod minusom i snijegom. Nije mu ime Snježnik uzalud.