HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj i obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Cilj HPS-a pri izradi obilaznice je uputiti ljude na sustavno, ciljano i osmišljeno upoznavanje hrvatskih gora i planina. Planinari koji dovrše obilazak i steknu visoka priznanja HPO-a u pravilu su ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske (HPS).

KAKO FUNKCIONIRA

HPO je zapravo manja knjižica koja služi kao „zbirka“ ostvarenih vrhova koji se dokazuju žigom. Na početku knjižice upisuju se osnovni podaci (fotografija, ime i prezime, planinarsko društvo i dr.) radi kasnijeg ovjeravanja same knjižice pri HPS-u. Također, na početku su jasno pisana pravila poštenog načina sakupljanja žigova. HPO ima šest stupnjeva priznanja s obzirom na broj obiđenih vrhova u pojedinim područjima.

HPO sastoji se od 158 kontrolnih točaka (KT) koje su podijeljene u 20 područja. Svako područje zastupljeno je s određenim brojem KT, a postoji i određen broj KT koje je potrebno obići da bi se pojedino područje priznalo „obavljenim“, što kasnije služi pri dobivanju priznanja. Točnije, za brončanu značku treba obići potrebne KT iz 10 područja i ukupno najmanje 25 KT. Točke se izabiru kako vam srce poželi. Više vrhova znači i viši stupanj priznanja.

 

Pa tako se npr. područje GORSKI KOTAR – južni dio – 4 kontrolne točke sastoji od ukupno 14 točaka s najmanje potrebnih četiri kontrolnih točaka. Ja sam zasada obišla 3 KT ovog područja (Klek, Javorova kosa i Zagradski vrh). Ispenjala sam i vrh Bijelih stijena 1335 m n.v., ali bez knjižice u ruksaku.

 

ŽIG

Ove kontrolne točke predstavljaju najatraktivnije vrhove naših planina, a svaka od 158 točaka ima i žig. Najčešće su metalni i jasno označeni, a potrebno je sa sobom imati svoju tintu i spužvicu. Savjetujem upisati i datum obilaska pored žiga. Knjižica ne sadrži informacije i podatke o stazama i vrhovima, ali oni se mogu pronaći na web stranici HPS-a.

Osim HPO postoje i mnoge druge knjižice s obilaznicama. Pored svega, moguće je imati i digitalnu knjižicu / dnevnik s fotografijama kao dokazima s vrhova. Knjižice je moguće kupiti preko web stranice Hrvatskog planinarskog saveza, a ja sam svoju nabavila u Iglu Šport dućanu.

PLANINE ČEKAJU

Nakon ovog, knjižica možda zvuči natjecateljski, ali nije. Planinarenje nije natjecateljski sport, već je puno više od toga. Zato ne treba davati knjižicu prijateljima pa da umjesto vas sakupe žigove, jer planine čekaju. Obilaznica na jedinstven način organizira uspone na vrhove, daje ideje i otkriva manje poznate, ali markantne vrhove.

Brooks