Ivančica – Ivanščica – Ivonjčica

lipanj, 2023.

Preko Mrzljaka na vrh Ivanščice

1060 m n.v.
8.38 km
02:35 h

Ivanščica (zvana još Ivančica ili Ivonjčica) je najviša planina sjevernozapadne Hrvatske s 1060 m n.v. Smjestila se u Hrvatskom zagorju, a najbliži grad joj je Ivanec. Vrlo je omiljena i popularna među planinarima zbog svoje visine, pregršt staza i predivne prirode. Usponi s južne strane su blaži i duži, dok su sa sjeverne strmiji i kraći. Na vrhu se nalazi metalna razgledna piramida visoka gotovo 10 m, oko 100 m od nje je planinarski dom Josip Pasarić, a pokraj njega 60 m visok televizijski odašiljač. Na sjevernozapadnoj strani nalazi se sjenica s vidikom prema sjeveru i zapadu (HPS HPO).

 

IZABERI STAZU

Top tri staze do vrha su Mrzljak, Konj i Pionir koje predstavljaju sjeverni uspon na vrh Ivanščice. Međusobno se razlikuju po nagibu, Mrzljak je najblaži, a Konj i Pionir su nešto strmiji. Sve tri staze pogodne su za početnike, ali s okej kondicijom. Uporište za stazu preko Mrzljaka je izvor Žgano vino gdje je moguće i natočiti izvorsku vodu. Ovdje postoji velik prostor za parkiranje. Vikendom se parking popuni, pa je preporuka krenuti u jutarnjim satima. Staza odmah kreće s usponom preko makadamskog puta s većim komadima kamenja. Prva pauza najčešće je kod izvora Mrzljak gdje su klupice za odmor.

STAZA MRZLJAK

Staze se prema vrhu isprepliću i još s dodatnim kraticama je moguće kombinirati kretanje. Markacije su jasno vidljive, a staze super utabane. Cijelo vrijeme se hoda kroz šumu tako da je planinarenje pogodno za ljetne mjesece. Mrzljak putem ne nudi vidike zbog guste bukove šume, već je za to potrebno ići preko Konja (preko Pionira nisam još išla). Staza preko Mrzljaka je dosta interaktivna, u vidu drvenih skulptura koje su uklopljene u okoliš, zatim drvene ploče s pričama, putokazi, izvor, mjesta za odmor (kod izvora, kod groba, Černe Mlake). Putem je lijepo zastati i obratiti pažnju na ogromne i stare bukve koje su poput čuvarica šume.

VRH S RAZGLEDNOM PIRAMIDOM

Kratko prije vrha stiže se na makadamsku cestu, a postoji i cesta koja vodi od Prigorca pa sve do vrha. Dolaskom na vrh najprije se stiže do planinarskog doma Pasarićeva kuća i lijevo od nje se nalazi vidikovac. Dom je bogato opremljen sa super hranom, a vani ima puno mjesta za pojesti i odmoriti. Na zidu doma nalazi se i žig HPO. U domu smo pojeli grah, sir i vrhnje, popili hidru i posjetili piramidu. Desno od doma ide se prema najvišoj točki što je livada gdje je smještena velika razgledna piramida. Piramida je sigurna i stabilna, izgrađena 1929.g. i obnovljena 1953.g. Naravno da je na vrhu, pogotovo na piramidi, puhao jak vjetar. Uvijek nosite duge rukave sa sobom, čak i u ljetnim mjesecima. Svejedno smo uživali 😊

Mrzljak u jednom smjeru ima 4 km, a mi smo malo više od 8 km laganim hodom i s pauzama prošli za 4 h.  Ja sam ipak za zadatak imala uočiti sve drvene skulpture kojih nije bilo pri mom zadnjem usponu. Ukupno smo savladali 646 m nadmorske visine. Moguće je napraviti kružnu stazu, što je uvijek zanimljivo. Ivanščica je planina s dušom, prihvaća svakoga i za svakoga nudi ponešto. Postoje i drugi vrhovi Ivanščice vrijedni uspona.

Brooks

Brooks

Ukupna duljina: 9098 m
Max elevacija: 1089 m
Min elevacija: 444 m
Ukupan uspon: 743 m
Ukupan spust: -728 m
Download file: Ivana_na_Ivan_ici_.gpx

Detalje staze pronađi na:

Vodi me do početne točke:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Evo jedne lagane staze za sve one koji žele puno hodati, biti u prirodi i posjetiti Sloveniju u jednom danu. Rogla je naselje i planinarski vrh, a osobito popularna zimi radi skijanja. Naše planinarsko društvo odlučilo se u zimskim mjesecima uputiti na Roglu, ali ne radi skijanja, već radi planinarenja.
Zadnja prognoza predviđala je snježne pahulje u noći sa subote na nedjelju. Nedjelja je trebala biti vrlo sunčana, ali i vrlo hladna, s temperaturom zraka od -6 do -8 C. Vjetar se također ugurao u cijelu prognozu. Na Snježniku sam bila nekad u toplijim mjesecima, ali baš sam ga htjela posjetiti pod minusom i snijegom. Nije mu ime Snježnik uzalud.