Javorova kosa 1015 m n.v.

svibanj, 2023.

Zimski i proljetni uspon na Javorovu kosu

1016 m n.v.
4.6 km
01:30 h

Termin kosa često se spominje u planinarskom nazivlju što zapravo znači „blaga strana brijega ili planine; padina“. Javorova kosa je lijep i lako dostupan vrh s livadom. Nalazi se u kraju Ravne gore i pripada trasi RGPP – Ravnogorskog planinarskog puta. RGPP je vezna planinarska obilaznica s 12 kontrolnih točaka.

POČETAK

Početna točka uspona je crkva Sv. Terezije, odnosno ulica Vrh. Javorovu kosu posjetila sam dva puta. Prvi put zimi pod snijegom i tada smo auto parkirali negdje u ulici Vrh, a drugi put u proljeće auto smo ostavili ispred crkve. GPX trag je zimski uspon, ali preporuka je krenuti od crkve, gdje postoji i parking. Potrebno je nastaviti 100 m iza crkve prema ulici Vrh i dalje pratiti markacije.

POSEBNA PLANINARSKA KUĆA

Do vrha se stiže brzo, a posebno je lijepo bilo zimi. Hodali smo po netaknutom snijegu što je poseban doživljaj. Iako staza nije teška, snijeg nas je tražio dodatnu energiju. Staza najprije vodi do planinarske kuće Javorova kosa na simboličnih 1000 m n.v. To je drvena brvnara strmog krova, a pored kuće je i sklonište. U objektima nema struje i vode, pa je vodu potrebno donesti s obližnjeg izvora (Božji studenac), koji ljeti zna presušiti. Ispred kuće postoje klupe i stol za odmor. Kuća je smještena usred crnogorične šume, a do vrha ima još 8 min hoda (200 m).

PIRAMIDA OD 13 m

Sam vrh ne pruža vidike, a nedostatak toga nadomješta 13 m visoka metalna piramida za tri osobe. Gledajući je od dolje, piramida izgleda puno viša i nekako klimava, što naravno nije. Krošnje koje su se ljuljale na vjetru zapravo su piramidi dale dojam kao da se ljulja. Prvi put se nisam uspela na nju, ali u proljeće jesam. Iskreno, stajalište piramide je usko, rekla bih za dvije osobe pa je bolje ne gurati se. Ako ste na vrhu, svakako se popnite na piramidu jer je nagrada panoramski pogled. Pogled se pruža na cijeli Gorski Kotar i Sloveniju, za lijepog vremena čak do Alpa. Metalni žig nalazi se podno piramide.

Javorova kosa je odličan vrh za kratko planinarenje. Nije težak čak ni zimi kada napadne snijeg, štoviše, još je ljepši. Sveukupno staza je duga oko 4,6 km i savladava 180 m. Planinarska kuća Javorova kosa je posebna za vidjeti, ali otvorena je samo prema dogovoru. Ovaj vrh posjetila sam među prvima i uvijek ću mu se rado vraćati.

Brooks

Brooks

Ukupna duljina: 3554 m
Max elevacija: 1012 m
Min elevacija: 868 m
Ukupan uspon: 128 m
Ukupan spust: -182 m
Download file: Javorova_kosa_1016_m_n_v_.gpx

Detalje staze pronađi na:

Vodi me do početne točke:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Evo jedne lagane staze za sve one koji žele puno hodati, biti u prirodi i posjetiti Sloveniju u jednom danu. Rogla je naselje i planinarski vrh, a osobito popularna zimi radi skijanja. Naše planinarsko društvo odlučilo se u zimskim mjesecima uputiti na Roglu, ali ne radi skijanja, već radi planinarenja.
Zadnja prognoza predviđala je snježne pahulje u noći sa subote na nedjelju. Nedjelja je trebala biti vrlo sunčana, ali i vrlo hladna, s temperaturom zraka od -6 do -8 C. Vjetar se također ugurao u cijelu prognozu. Na Snježniku sam bila nekad u toplijim mjesecima, ali baš sam ga htjela posjetiti pod minusom i snijegom. Nije mu ime Snježnik uzalud.