Kanjon Kamačnik

svibanj, 2023.

Vrbovsko - Kanjon Kamačnik

468 m n.v.
6.45 km
01:50 h

Kanjon Kamačnik je mjesto u kojem vrlo vjerojatno žive šumske vile. Smjestio se u srcu Gorskog Kotara, u gradu Vrbovsko. Kanjon Kamačnik je duboko urezana riječna dolina okružena i ispunjena šumom. Modra i hladna voda odlučno teče kanjonom, a još u simbiozi sa šumom čini ovaj dio prirode čarobnim. Osim toga, izvorište je podzmeno i voda izvire iz nepoznate dubine, a do sada je istraženo 118 m dubine. Izvorna voda je uvijek hladna i kroz cijeli tok Kamačnika gotovo da je hladnoću moguće osjetiti kroz bistrinu vode. Kamačnik je zapravo rječica koja se ulijeva u rijeku Dobru.

GDJE KRENUTI

Polazište za ovu stazu je od ugostiteljskog objekta Kamačnik i tu je potrebno ostaviti automobil. Parkinga ima dovoljno, ali je vikendom, u toplijim mjesecima stvarno gužva. Restoran Kamačnik je romantičan zbog svoje zatvorene terase koja se pruža nad slapom. Ulaznica se naplaćuje 4 eura te je u zimskim mjesecima zatvoren. Svejedno mi je velika želja posjetiti kanjon u snježnim uvjetima.

STANIŠTE ŠUMSKIH VILA

Staza se pruža lijevom obalom kanjona i isprepletena je drvenim mostićima i stepenicama te je na dijelovima osigurana čeličnim sajlama. Staza je potpuno sigurna i pogodna za sve uzraste, ali je na dijelovima uska i skliska pa sajle dobro dođu. Isto tako, budući da se radi o kanjonu prepunim brzom vodom, staza je često blatna. Primjerena obuća bile bi gojzerice! Gumene čizme ipak ne daju potporu gležnju. Kamačnik sam posjetila tri puta i često viđala ljude u bijelim tenisicama – šteta tenisica.

Kanjon je najljepši u proljeće i jesen kada je visoka razina vodostaja. Sigurna sam da je najljepši pod snijegom. Pri našem posjetu razina vode bila je vrlo visoka zbog obilnih količina oborina što su pale prethodnih nekoliko dana. Voda je tekla snažno i glasno i visokim vodostajem nam je bila bliža. Cijelim putem okružuju vas preeedivni prizori koji vas „usporavaju“. Jednostavno je potrebno stati i upiti okolinu na trenutke. Stvarno sam imala osjećaj da je kanjon stanište šumskih vila.

PUT DO CILJA

Staza je u jednom smjeru duga malo preko 3 km, a do izvorišta se stiže za kojih 1 h sporijeg hoda uz fotografiranje. Kanjon Kamačnik je pod zaštitom kao „značajni krajobraz“ pa se prirodni procesi odvijaju nesmetano. Tok kanjona prepun je mrtvog drva, dakle debelih odlomljenih grana i debala. Lijepo ih je vidjeti pod vodom. Dakako, obala se redovno održava. Staza završava podzemnim izvorom, kojeg naravno nije moguće vidjeti, a na mjestu izvora nalazi se modro jezero. Staza u jednom trenu oštro nestaje i ne može se dalje. Nemojte da vas ovakav kraj razočara. Kanjon Kamačnik pravi je primjer da su putovanje i proces dolaska do cilja važniji od samog cilja. Jer kada stignete do podzemnog izvora, ipak vas nazad ponovo čekaju prekrasni doživljaji.

Kanjon Kamačnik nalazi se u Vrbovskom, dakle malo više od 1 h vožnje od Zagreba. Idealna je ideja za jednodnevni izlet, nakon kojeg će vam još ostati vremena za druge aktivnosti. Staza je ukupno duga oko 6 km koja se laganim hodom prođe za 2 h. Osim Kamačnika prijašnjih godina posjetila sam i kanjon Vražji prolaz i Zeleni vir. Vražji prolaz je ovu, 2023. godinu zatvoren zbog teških vremenskih nepogoda, a sanacija terena će potrajati. Svejedno, otvoren je 70 m visoki slap Zeleni vir. Kanjoni su uvijek dobra ideja 🙂

Brooks

Brooks

Ukupna duljina: 6885 m
Max elevacija: 468 m
Min elevacija: 395 m
Ukupan uspon: 141 m
Ukupan spust: -148 m
Download file: Kama_nik_kanjon_Vrbovsko.gpx

Detalje staze pronađi na:

Vodi me do početne točke:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Evo jedne lagane staze za sve one koji žele puno hodati, biti u prirodi i posjetiti Sloveniju u jednom danu. Rogla je naselje i planinarski vrh, a osobito popularna zimi radi skijanja. Naše planinarsko društvo odlučilo se u zimskim mjesecima uputiti na Roglu, ali ne radi skijanja, već radi planinarenja.
Zadnja prognoza predviđala je snježne pahulje u noći sa subote na nedjelju. Nedjelja je trebala biti vrlo sunčana, ali i vrlo hladna, s temperaturom zraka od -6 do -8 C. Vjetar se također ugurao u cijelu prognozu. Na Snježniku sam bila nekad u toplijim mjesecima, ali baš sam ga htjela posjetiti pod minusom i snijegom. Nije mu ime Snježnik uzalud.