Tri vrha Ćićarije u istom danu

svibanj, 2023.

V. Planik - M. Planik - Ošalj vrh

1272 m n.v.
16 km
04:00 h

Ćićarija je gorje na sjeveru Istre, a od ostatka Istre razlikuje se većom nadmorskom visinom i hladnijom klimom. Njen najviši vrh je Veliki Planik s 1272 m nadmorske visine s pogledom orijentiranim prema Učki. Zadnjih godina sve je veće zanimanje za pokretanje parka prirode u vidu očuvanja prirodne baštine (wiki). Ćićarija se dijeli na veći hrvatski i manji slovenski dio.

POKLON

Uporište za Veliki Planik može biti Poklon koji je ujedno i početak uspona na Vojak (1396 m n.v.). Mi smo krenuli od Centra za posjetitelje Poklon. To je novije izgrađeni objekt nastao rekonstrukcijom starog napuštenog objekta i nalazi se u samom centru PP Učka na 930 m n.v.. Otvoren je svaki dan s planinarskim barom pa je pogodan za popiti kavicu nakon puta i prije uspona.

PRVI I NAJVIŠI VRH

Laganom stazom do najvišeg vrha V. Planik stigli smo za manje od 2 h. Jedan dio staze zapravo je makadamska cesta i prolazi kroz šumu, pa je pogodna za ljetno planinarenje. Strmiji dio je zadnjih 10-ak min prije vrha, gdje je križanje više plan. staza, na sedlu između V. Planika i Malog Planika. S vrha se pružaju vidici prema Učki, Hrvatskom primorju i Gorskom Kotaru. Vrh je travnato stjenovit sa crvenom metalnom kutijom s upisnom knjigom i žigom za HPO. Veliki Planik je prvi vrh ove kružne ture.

DRUGI I TREĆI

Još ljepši vidici otvoreni su s obližnjeg vrha Mali Planik s 1259 m n.v.. Potrebno se spustiti pa ponovo strmo uspeti na M. Planik. Veliki i Mali Planik su slični, no može se reći da je M. Planik markantniji vrh s daljim pogledom prema Sloveniji. Označen je natpisom na stijeni i metalnom kutijom. Drugi vrh ove ture je osvojen, moramo na sljedeći. Treći vrh je Ošalj vrh (1176 m n.v.) do kojeg se stiže za 40 min od V. Planika. Za niti jedan vrh nije potrebno skretat sa staze. Ošalj je drugačiji vrh od prethodna dva, blago je strma i prostrana livada i skromno je označen. Također ima žig, ali nije dio HPO-a. Treći vrh u istom danu – check!

KRUŽNA STAZA

Uspinjali smo se direktnim prilazom Planiku, a vratili se s druge strane čime smo ostale vrhove posjetili u povratku. Na ovaj način napravili smo kružnu stazu.  GPX trag pokazuje prijeđenih 16 km u 4h hoda (bez pauzi), sa savladanih 527 m. Ove vrhove posjetila sam u kolovozu, 2022. g. Sreli smo par iz Poljske i ostatak puta smo bili sami. Budući da je Ćićarija smještena u blizini mora može se spojiti s kupanjem.

Brooks

Brooks

Ukupna duljina: 16729 m
Max elevacija: 1255 m
Min elevacija: 936 m
Ukupan uspon: 555 m
Ukupan spust: -555 m
Download file: Poklon_Veli_Planik_Mali_Planik_Vrh_O_ljan_Poklon.gpx

Detalje staze pronađi na:

Vodi me do početne točke:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Evo jedne lagane staze za sve one koji žele puno hodati, biti u prirodi i posjetiti Sloveniju u jednom danu. Rogla je naselje i planinarski vrh, a osobito popularna zimi radi skijanja. Naše planinarsko društvo odlučilo se u zimskim mjesecima uputiti na Roglu, ali ne radi skijanja, već radi planinarenja.
Zadnja prognoza predviđala je snježne pahulje u noći sa subote na nedjelju. Nedjelja je trebala biti vrlo sunčana, ali i vrlo hladna, s temperaturom zraka od -6 do -8 C. Vjetar se također ugurao u cijelu prognozu. Na Snježniku sam bila nekad u toplijim mjesecima, ali baš sam ga htjela posjetiti pod minusom i snijegom. Nije mu ime Snježnik uzalud.