Uspon na Snježnik 1506 m n.v.

travanj, 2023.

Platak - Snježnik - Platak

1506 m n.v.
8.21 km
02:20 h

Snježnik je ime zaslužio prema velikoj količini snijega koji se zadržava sve do kraja proljeća. Vidik s 1506 m n.v. smatra se jednim od najljepših u Hrvatskoj. Vidici se pružaju prema susjednom Risnjaku (1528 m n.v.), slovenskom Snežniku, Obruču, Učki i Riječkom zaljevu.

NA STARTU

Glavno uporište je poznati skijaški centar Platak. Na Platku se nalaze dva planinarska doma, a to su Mali dom Sušak (1127 m n.v.) i Veliki dom Platak. Oba doma nude smještaj i hranu, te se u njihovoj blizini nalaze i parkinzi.

Područje oko Snježnika i Risnjaka isprepleteno je stazama, pa je moguće odraditi uspone u više kombinacija. Naša početna točka bila je Veliki dom, gdje smo najprije popili kavicu i nešto kratko. Jutro je bilo friško, ali dan se pokazao stvorenim za planinarenje. Nedostaju mi detalji jer priču pišem sedam mjeseci nakon uspona, ali sjećam se da nas je na kraju oprala kiša.

 

Krenuli smo od pl. doma, prešli preko ceste i jednostavno ušli u šumu gdje je izgledalo da bi početak staze mogao biti. Prvi dio staze koji smo upikli je „kratica Dom Platak – Snježnik“ koja se nakon 15 min priključuje na stazu „kroz Grlo“. Uspon do vrha traje malo preko 1 h i savladava se oko 400 m nadmorske visine u 3,5 km. Smatram da staza nije teška, možda jest malo teža, ali svejedno ju ne treba podcijeniti. Prolazi kroz bukovu šumu, zatim stiže do izgrađenog dijela s oštrim usponom, a predzadnji dio završava šumskim rubom. Stiže se na travnati dio s prekrasnim planinskim livadama s borom krivuljom. Krivulj raste na stjenovitim područjima na granici šumske vegetacije iznad 1000 metara visine.

NA VRHU

Podno samog vrha stoji napušteni planinarski dom i baš je šteta da ne radi. S terase doma se već pružaju prekrasni goranski pogledi. Zadnji dio je strm i potrebno je kratko koristiti se rukama. Vrh je kameniti greben, označen je markacijom i nadmorskom visinom. Stojeći na vrhu vidi se krov planinarskog doma.

Pogled je spektakularan. Za bistrog vremena vide se planine Slovenije, i dalje od Snežnika. Na vrhu je naravno slijedilo fotkanje, stanka za hranu, kavu, čaj, nešto kratko i obavezno – žig u HPO knjižicu

Spustili smo se stazom preko grebena. Grebenski put je nešto teži, ali ljepši. Mi smo na ovaj način napravili kružnu turu. Gore preko Grla, dolje preko Grebena.

S uračunatom stankom na vrhu trebalo nam je 3,30 h, prošli smo 8,2 km i savladali oko 420 m visinke razlike. GPX trag pokazuje 2.24 h kao ukupno vrijeme kretanja.

Brooks

GPX trag potraži na STRAVA profilu!

Brooks

Ukupna duljina: 8863 m
Max elevacija: 1503 m
Min elevacija: 1102 m
Ukupan uspon: 433 m
Ukupan spust: -407 m
Download file: Snje_nik_.gpx

Detalje staze pronađi na:

Vodi me do početne točke:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Evo jedne lagane staze za sve one koji žele puno hodati, biti u prirodi i posjetiti Sloveniju u jednom danu. Rogla je naselje i planinarski vrh, a osobito popularna zimi radi skijanja. Naše planinarsko društvo odlučilo se u zimskim mjesecima uputiti na Roglu, ali ne radi skijanja, već radi planinarenja.
Zadnja prognoza predviđala je snježne pahulje u noći sa subote na nedjelju. Nedjelja je trebala biti vrlo sunčana, ali i vrlo hladna, s temperaturom zraka od -6 do -8 C. Vjetar se također ugurao u cijelu prognozu. Na Snježniku sam bila nekad u toplijim mjesecima, ali baš sam ga htjela posjetiti pod minusom i snijegom. Nije mu ime Snježnik uzalud.