Najviši vrh Učke i istarskog poluotoka

svibanj, 2023.

Poklon - Vojak

1396 m n.v.
9.16 km
02:45 h
PP UČKA

Park prirode Učka uključuje masiv Učke i dio Ćićarije i predstavlja vezu između Istre i kontinentalne Hrvatske. Područje je parkom prirode proglašeno zbog položaja u neposrednoj blizini mora i reljefa, čime nastaje specifična klima. Ako se odlučite za zimski uspon, tada ćete stajati na snijegu i promatrati more. Najviši vrh Učke je Vojak koji je ujedno i najviši vrh istarskog poluotoka s 1396 m nadmorske visine.

POKLON

Glavno uporište za uspon na Vojak je prijevoj Poklon gdje se nalazi Centar za posjetitelje. Cesta do gore je uredna, Centar ima veliki parking i tamo treba ostaviti automobil. Od Centra je potrebno dalje nastaviti pješke do planinarskog doma, odakle kreću markacije. Važno je naglasiti da je staza pogodna za ljetno planinarenje jer prolazi kroz predivnu bukovu šumu. Staza nekoliko puta siječe asflatirani put, a markacije su jasno vidljive. Uspon kreće od nekih 920-ak m n.v. i staza do vrha savladava oko 450 m. Staza je lijepa i ugodna i na dijelovima s postavljenim klupama za odmor te je pogodna za pse. Pruža hlad budući da prolazi kroz zrelu bukovu šumu.

VOJAK – 1396 m ili 1401 m?

Do vrha se stiže za 1:30 min, a najprije se dolazi do telekomunikacijskog tornja i vojnog radara koji su vidljivi iz daleka kada se gleda prema Učki. Na vrhu se nalazi simbol Učke i parka prirode, što je kamena kula (toranj) koja pruža široke vidike. Sam vrh visok je 1396 m, ali s razglednom kulom dostiže 1401 m n.v. Kula je sagrađena 1911. g., te je danas uređena kao suvenirnica i vidikovac. Do vrha je moguće doći automobilom sve do telekomunikacijskog tornja, nakon čega se vrlo brzo stiže do vrha. Ipak, planinarska staza je ljepša i osjećaj je bolji nakon uspona.

Uspon smo odradili u ljeto 2022. g., nije nam bilo pakleno vruće i na vrhu nas je dočekao vjetar zbog kojeg smo poželjeli imati vjetrovku. Po dolasku na vrh najprije smo lupili žig, zatim se popeli na vidikovac i kupili nekoliko suvenira. Suvenirnica je puna zanimljivih stvarčica pa ćete sigurno naći neki detalj za uspomenu. S vrha se kao na dlanu vide Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićarija, a nakon bure, kad je zrak čist, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji (HPS).

PLOMIN

Učka je zbilja predivna planina i sigurno ćemo ju posjetiti u zimskim mjesecima. Poklon je lako dostupan, staza je uredno markirana i pogodna za planinarenje kroz cijelu godinu. Nakon Učke posjetili smo malo naselje Plomin, pored Labina. Tamo smo našli odličnu pizzeriu i napravili šetnju. Plomin se gotovo okomito spušta na Plominski zaljev koji nam je bio šlag na torti za kraj avanture. Ukupno smo na Učki proveli 4 h, uključujući pauze, a prošli smo malo više od 9 km.

Brooks

Brooks

Ukupna duljina: 9969 m
Max elevacija: 1392 m
Min elevacija: 923 m
Ukupan uspon: 523 m
Ukupan spust: -524 m
Download file: U_ka_vrh_Vojak_1401_m_n_v_ (1).gpx

Detalje staze pronađi na:

Vodi me do početne točke:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Evo jedne lagane staze za sve one koji žele puno hodati, biti u prirodi i posjetiti Sloveniju u jednom danu. Rogla je naselje i planinarski vrh, a osobito popularna zimi radi skijanja. Naše planinarsko društvo odlučilo se u zimskim mjesecima uputiti na Roglu, ali ne radi skijanja, već radi planinarenja.
Zadnja prognoza predviđala je snježne pahulje u noći sa subote na nedjelju. Nedjelja je trebala biti vrlo sunčana, ali i vrlo hladna, s temperaturom zraka od -6 do -8 C. Vjetar se također ugurao u cijelu prognozu. Na Snježniku sam bila nekad u toplijim mjesecima, ali baš sam ga htjela posjetiti pod minusom i snijegom. Nije mu ime Snježnik uzalud.